Hoe wordt de waarde van mijn auto bepaald

Renault Zoe

Als je de waarde van je auto wilt weten, kun je eens gaan speuren op het internet. De vraagprijzen voor vergelijkbare auto’s geven dan een goede indicatie. Let hierbij op merk, type, kilometerstand, bouwjaar, en eventuele extra opties. Neem de staat van de auto en de mate van onderhoud ook mee. Als je auto een lichte schade heeft opgelopen, is een vuistregel dat je 150 euro van de waarde aftrekt.

Als een taxateur de waarde van je auto bepaalt, is dat ook waar hij op let. Met behulp van jouw kenteken kan hij alle gegevens opvragen die bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer zijn opgeslagen over jouw auto. Dat, aangevuld met de kilometerstand en het bouwjaar geeft hem een goede indicatie van de waarde van je auto.

Hij doet het natuurlijk wel wat preciezer dan jij: hij is niet aangewezen op de voorbeelden uit advertenties die op dit moment op de markt zijn. Als je dagelijks met de in- en verkoop van auto’s te maken hebt, beschik je over een aardige database met vergelijkingsmateriaal.

Dus als je je auto wilt verkopen, kun je je voor de vraagprijs daarop baseren. Hetzij uit zelfonderzoek op het internet, hetzij door enkele gegevens, waaronder de kilometerstand, in te vullen op een website waar auto’s worden getaxeerd.

Je kunt hem ook meteen verkopen op die website: het bedrijf biedt je die taxatieprijs en regelt de verdere afhandeling. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iets meer dan die taxatieprijs te gebruiken in een advertentie, het zou je iets meer op kunnen leveren. Wil je meer weten? Je kunt altijd contact opnemen.